Udgivet i Blog

Hvornår skal du bruge støttestrømper, og hvordan virker de? Svaret får du her

Af Hok.dk
Støttestrømper bruges til at afhjælpe og forebygge hævede ben og fødder på en naturlig måde. Støttestrømper er strømper, der sidder helt tæt til underben og fødder. Strømperne giver herved et let tryk på venerne og hjælper blodet til bedre at cirkulere rundt i kroppen. Støttestrømper bruges af mange, og kan bruges af mange. Der laves støttestrømper i mange forskellige udgaver, så du nemt kan finde den type, der passer til netop dit behov. Støttestrømper er gode, hvis du lider af væskeophobninger i benene, de såkaldte ødemer. Ødemer kan opstå af mange forskellige årsager og på forskellige tidspunkter i livet fx i forbindelse med:
  • Kredsløbssygdomme
  • Overvægt
  • Stående arbejde
  • Meget stillesiddende tilværelse

Støttestrømper til ældre

Mange ældre anbefales at bruge støttestrømper i det daglige, da strømperne bl.a er gode til forebyggelse af blodpropper og åreknuder. Samtidig reducerer støttestrømper risikoen for blodpropper for personer, der lige er blevet opereret, eller i øvrigt er sengeliggende. Er du over 60 år, og har du tendens til åreknuder og hævede ben, kan du med fordel bruge støttestrømper forebyggende, så du undgår blodpropper og hjælper dine ben til at holde sig sunde.

Husk støttestrømper eller flystrømper på rejsen

Du kan få ødelagt store dele af ferien, fordi fødderne og benene hæver op efter mange timers stillesiddende transport i bus, tog eller fly. Læg dertil, at det måske er varmt, der hvor du skal hen – og så har du nærmest opskriften på ømme og hævede ben og fødder, der kan sætte en stopper for mange af de aktiviteter, du havde set frem til på din rejse. Skal du på en længere rejse, er det derfor en rigtig god idé at have et par støttestrømper eller flystrømper på under turen. En god tommelfingerregel er, at skal du sidde stille i mere end 4 timer, så er støttestrømper en god idé. Det gælder både hvis du skal rejse med tog eller bus, hvor du skal sidde stille og inaktiv i samme stilling – og selvfølgelig på flyveturen, hvor opholdet i en kabine under tryk belaster kredsløbet yderligere, så risikoen for blodpropper i benene stiger. Du skal være særligt opmærksom på at bruge støttestrømper under rejser, hvis du allerede er i en risikogruppe for at udvikle blodpropper.

Hvem har brug for støttestrømper?

Støttestrømper er til både mænd og kvinder, der ønsker at lindre og forebygge hævede ben og forekomsten af åreknuder. Det gælder både erhvervsaktive og ældre. Hævede ben kan både opstå ved anstrengende fysisk arbejde, hvis du skal stå meget, eller hvis du sidder meget stille, naturligvis.

Støttestrømper til mænd

Mænd har lige så stor gavn af støttestrømper som kvinder, og de fleste steder kan du købe støttestrømper op til størrelse 47. Der er i udgangspunktet igen forskel på støttestrømper til mænd og kvinder – bortset fra fodstørrelsen. De fleste støttestrømper er lavet i et meget fleksibelt og strækbart materiale, som samtidig tillader huden at ånde. Støttestrømper til mænd kan med fordel bruges, hvis der opleves problemer med kredsløb, hævede ben på grund af overvægt eller sygdom, stående arbejde, megen uro i benene – og naturligvis som en ekstra sikkerhed på længere rejser.

Hvordan fungerer støttestrømper

Støttestrømper giver støtte til såvel fodsål, som ankel, skinneben og lægmuskel ved at give et let tryk. Trykket er med til at fremme blodcirkulationen i benene, så problemerne med hævede ben slet ikke opstår. Der findes forskellige udgaver af støttestrømper fra ankelstrømper til knæstrømper og strømpebukser, der støtter i hele benets længde. Vores blod skal føres fra benene og tilbage til hjertet og lungerne for at blive iltet, og de blodkar, der sørger for den transport, er venerne – Er venerne i benet ikke i stand til at føre blodet ordentligt tilbage – af den ene eller den anden grund, opstår der symptomer som:
  • Hævede ben
  • Smerter og uro i benene
  • Åreknuder
  • Eksem
  • Skinnebenssår og infektioner
Symptomerne kan forværres ved overvægt eller en meget stillesiddende tilværelse, hvor blodomløbet ikke bliver holdt ordentligt i gang. Uanset hvad kan støtte- eller kompressionsstrømper være en god hjælp. Støttestrømper er inddelt i fire klasser, alt efter hvor meget de komprimerer - eller presser mod venerne. Klasserne to-til fire bruges medicinsk og bør kun anvendes efter anbefaling fra din egen læge eller sygehuset.

Støttestrømper i klasse 1

Støttestrømper i klasse 1 giver den mildeste form for kompression. De er gode at bruge i det daglige ved lettere problemer som:
  • Små åreknuder
  • Hævede fødder
  • Mindre ødemer i ben
  • Trætte ben

Sådan vælger du de rigtige støttestrømper

Når du skal finde ud af, hvilken type støttestrømper du skal have, skal du overveje forskellige ting på forhånd – og så skal du selvfølgelig have et par strømper, der passer på din fod og om dit ben. Inden køb skal du tænke over:
  • Typen du har brug for: Knæstrømper, ankel eller fuld længde
  • Kompressionsniveau: let, medium eller fast
  • Anledning – hvor skal du bruge støttestrømperne?
  • Størrelse – de skal sidde til
  • Med eller uden tå?
  • Med eller uden ekstra støtte fx ved svangen?
  • Med åben eller lukket tå?
  • Med eller uden hæl?
Det er vigtigt, at strømperne er behagelige at have på. De føles selvfølgelig stramme lige til at begynde med, men den fornemmelse skal gerne tage af efter få minutter – så du blot har en fornemmelse af en strømpe, der sidder og støtter godt. Hvis du er i tvivl om, hvilken strømpe eller størrelse du har brug for, bør du rådføre dig med en sundhedsfaglig person, der kan rådgive dig – så du får den strømpe, der passer bedst til dine individuelle behov. Det anbefales, at du anvender dine støttestrømper hver dag. Du skal tage strømperne på straks om morgenen, når du står op, inden dine ben begynder at hæve, og strømperne tages af igen, inden du går i seng.

Støttestrømper til sport

Flere og flere ældre er i dag aktive med både motionsløb og vandring. Her kan et par specielle støttestrømper til sport være en stor hjælp, idet strømpen understøtter de zoner på fod og underben, hvor der oftest opstår skader på grund af overbelastning eller forkerte vrid. Skulle skaden være sket, kan støttestrømper ligeledes hjælpe med genoptræningen, takket være strømpens kompression. Hvis du ønsker endnu hurtigere restitution og mindre ubehag fx efter et løb eller en lang vandretur, kan specielle recovery boots, være noget for dig.

Luftkompression med recovery boots

Recovery boots er ikke kun gode til sportsfolk. De er gode til alle, der døjer med ømme og trætte ben. Støvlerne fungerer ved presso-terapi, hvor der ved hjælp af oppustelig luftkompression lægges et pres på benene med lymfedrænage, så væsken fjernes fra hævede ben og fødder. Recovery boots yder et behageligt, men effektivt tryk på såvel lår, som underben og fødder. Recovery boots er velegnede til:
  • Effektiv lymfedrænage
  • At mindske hævelse
  • Modvirke trætte ben og fødder
Et par recovery boots giver en behagelig og afslappende massage, samtidig med at de hjælper på dit blodomløb – og hjælper din krop med at dræne væske ud af ben og fødder.

Find det du mangler på hok.dk

Vi hjælper dig med at finde de bedste produkter til de bedste priser. Vi har samlet mere end 92.665 produkter fra mere end 475 forhandlere, så du nemt kan finde det du leder efter. Vi har også samlet mere end 157.191 priser, så du kan sammenligne priser og finde det bedste tilbud. Alle priser er senest opdateret 2024-04-19 09:59:22.

6
Kategorier
308
Produkttyper
92.665
Produkter
860
Brands
475
Forhandlere
157.191
Priser

Vi tager forbehold for fejl og mangler i priser og produktinformation. Alle priser er inkl. moms og ekskl. fragt.